Sázení spolkové lípy 28. října 2018 na Větrňáku

30. 10. 2018 | Novinky

Milí přátelé, členové spolku Stromy v krajině, příznivci a hosté,

dnes, v den, kdy si připomínáme sté výročí založení Československa, společně sázíme jubilejní spolkovou lípu. V těchto dnech se sází na mnoha místech České republiky. Pomyšlení, že podobně krásnou a slavností chvíli prožívají i jiní, i když neznámí, je velice krásné a alespoň na dálku nás spojuje. A spojovat naši současnou společnost je opravdu velmi potřeba.

Sázíme lípu malolistou, strom, který neoddělitelně patří k rodinnému stříbru naší země. Sázíme lípu a moc si přejeme, aby brzy, řádně a hluboce zakořenila. Sázíme spolkovou jubilejní lípu a velmi si přejeme, aby také náš spolek, spolek Stromy v krajině, v našem městě brzy, řádně a hluboce zakořenil. Vždyť i po šesti letech existence a společné práce máme občas pocit, že naše činnost je jen trpěna a místa k zasazení stromů jsou nedostatkovým zbožím.

Lípa je krásný strom s mnohočetným užitkem – skýtá nejen osvěžující stín v parném létě, každoročně zjara provoní krajinu příjemnou vůní, její květy jsou nejen pastvou pro včely, jejichž med je tak výtečný, a lahodná chuť, vůně a ozdravný účinek lipového čaje občas ocení asi každý z nás.

Sázíme spolkovou lípu, a tak snad není zcela nevhodné, přejeme-li si, aby také náš spolek přinášel městu i okolí mnohočetný užitek a radost nejen ze sázení dalších stromů.

Lípa, má-li vhodné podmínky, je stromem věkovitým. Přeji naší spolkové jubilejní lípě, aby se jí dařilo, aby sílila a mohutněla, aby její stín i květy přinášely radost nejen nám, ale i generacím, které o krajinu, její zdraví i krásu budou pečovat po nás.

Napsala a přednesla Lia Ryšavá, členka zapsaného spolku Stromy v krajině v Miroslavi