Zasadili jsme první stromy

24. 11. 2012 | Novinky

V sobotu 17. listopadu 2012 jsme v zámeckém parku zasadili první stromy – sázení bylo symbolické, krásné, radostné.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASymbolické – nejen proto, že jsme záměrně zvolili symbolické datum 17. listopad, ale zejména pro symboliku stromů. První tři stromy zasazené občanským sdružením Stromy v krajině připomínají tři národnosti, které žily v někdejší Miroslavi. Multikulturní ráz města vzal za své událostmi druhé světové války, kdy byli vyhnáni a povětšinou umučeni Židé – symbolicky je připomíná hlošina, varianta olivy přezimující v našich podmínkách. Miroslavské Němce, kteří byli po 2. SV odsunuti, symbolizuje dub. A lípa, ta je symbolem české třetiny původního osídlení.

Krásné – z mnoha důvodů, například proto, že krásné a zdravé jsou samy stromy, které jsme zasadili. Krásné pro spontánně vzniklou příjemnou atmosféru, která dokázala zahřát i v trochu mlhavém pošmourném vpravdě listopadovém počasí.

Radostné – zejména díky přítomnosti sympatických mladých lidí, kteří se nejen aktivně podíleli na vlastním sázení, ale zejména proto, že bylo zřejmé, že cíle občanského sdružení jsou jim blízké a chtějí je společně rozvíjet.

Náš dík za pomoc patří firmě AR Brno a SMM.