Osamělý mohykán

5. 3. 2017 | Významné stromy v Miroslavi

Starý, ošlehaný větrem, trochu promrzlý, jistě i proschlý, takový je osamělý ořešák za městem v polní trati Nad Ramoší za Třináctkami. Přes všechny jizvy stáří je krásný, malebný a důstojný. Stojí sám uprostřed pole, někomu snad je i trnem v oku, trochu zavazí, ale stále je tam, tam, kde je jeden z méně známých výhledů na Miroslav. Od města k ořešáku je táhlé mírné stoupání. Za posledním domkem jsou zahrady, pak úzká políčka, obilí, meruňky, brambory, úvozová cesta vlevo lemovaná šípky, chebzím, nízkými akáty, pláňkami, křovím. Konečně je na dohled vinohrad a vpravo uprostřed pole osamělý mohykán, starý ořešák. Je to pěkné místo, jistě ho znají pejskaři i pravidelní chodci po okolí. Právě tady je třeba zastavit se a otočit směrem k městu, k Miroslavi rozložené v mírném údolí s Pálavou na obzoru a domácími kopečky vpravo. Jsou tady krásné letní podvečery i východy slunce, barvami hýřící podzim i zimní odpoledne. Zasněžené pole jiskří sněhem, ořešák má v zimě obzvlášť malebnou siluetu. Vždycky se trochu bojím, jestli je ještě na stráži, po bouřce, po prudkém větru, v plískanici. Zatím mě nezklamal. Na podzim se k němu slétají ptáci, i havrani tu posedí. Osamělý ořešák už má nejlepší roky za sebou, a přece dál střeží ten krásný neobvyklý výhled na město.

Ořešák vlašský, vlašský ořech (Juglans regia)

Přirozenou oblastí výskytu tohoto stromu je Balkán a Přední a Centrální Asie, roste i na úbočích Himaláje. Od starověku začal být rozšiřován do dalších částí světa, v době bronzové se objevil ve střední Evropě.

Ořešák dorůstá do výšky až 45 m a patří mezi nejpěstovanější dřeviny na světě. Tento mohutný strom je ozdobou zahrad a navíc má četné léčebné účinky. Listy i oplodí se používají k léčebným účelům. Plody ořešáku, vlašské ořechy, jsou jedny z nejstarších potravin. Jsou energeticky hutnou potravou, obsahují množství vitamínů, minerálů a jiných zdraví prospěšných látek.

Stromy mohou přinést první úrodu už ve 4 letech od vysazení, při stálé péči rodí i do 100 let.

https://cs.wikipedia.org/wiki/O%C5%99e%C5%A1%C3%A1k_kr%C3%A1lovsk%C3%BD

https://www.nasevyziva.cz/sekce-orechy-a-semena/clanek-vlassky-orech-oresak-vlassky-oresak-kralovsky-207.html

https://www.bylinky.eu/oresak-kralovsky-strom-plny-lecive-sily.html