Strom, který dostal milost

5. 3. 2017 | Významné stromy v Miroslavi

Na jednu stranu jsou jerlíny japonské zcela obvyklé stromy v městských aglomeracích, docela se jim totiž daří v ne zrovna ideálním životním prostředí. Tam, kde rostou, byly vždy vysazeny, nepatří mezi stromy, které se uchytí jako tzv. nálet, jsou totiž ve svých prvních dvou letech velmi choulostivé. Miroslavské jerlíny jsou staré a při výsadbě se jim dostalo mimořádného umístění, byly vysazeny na jižní straně katolického kostela. Na důstojném místě. Jak se však jeden jediný zatoulal na evangelický hřbitov, těžko říct. Byl vysazen u náhrobku, který dnes nadzvedává, jako vzácná cizokrajná dřevina? Kdysi proutek, dnes mohutný strom převyšující ostatní zeleň. A nejen to. Je opravdu krásný, a přesto už měl několikrát na kahánku. Považte – ten krásný jerlín japonský si roste tam, kde kdysi byla kamenná zídka, je to jerlín narušitel. Kvůli svému prohřešku – likvidaci zídky – mu hrozilo pokácení. Nestalo se tak díky moudrému rozhodnutí odborníků. Strom dostal milost. Zídku nahradilo dřevo a jerlínu se daří. Jeho jedinečnost a krása vyniká zejména v zimě a brzy zjara; statný kmen nese korunu utvořenou jemným krajkovím křehkých větví, jimiž prosvítá jasná obloha. V létě z větví splývají dlouhé lichozpeřené listy tvořené drobnými šedozelenými lístky a v létě osluněná koruna rozkvete. Naše jerlíny jsou mohutné, a tak jejich smetanově bílé zabarvení květů mnohdy ani nepostřehneme. Cizokrajné jerlíny našly u nás domov a daří se jim dobře, jak se říká – integrace se podařila.

Jerlín japonský, převislá forma (Sophora japonica ‚Pendula‘)

Jerlín je atraktivní dřevina většinou menšího vzrůstu, dorůstá maximálně do výšky 4m, je opadavý a jeho korunu je možné vytvarovat podle představ pěstitele. Strom může dorůst do výšky 12 m i více. Větve jsou převislé, strom je často využíván jako altán či pergola. Větve jerlínu dorůstají celou sezónu, mladé lístky na konci větví jsou vždy světle zelené a během zrání tmavnou. V dospělosti (asi po 15 i více letech) strom začíná kvést krémově bílými, motýlovitými květy.

Navzdory svému jménu pochází z Číny a Koreje, ale patří mezi staré kulturní japonské dřeviny. První jerlíny se k nám dostaly přes Ameriku a Anglii a od roku 1835 byly pěstovány v pražské Královské oboře. Jsou odolné ke zhoršenému městskému ovzduší.

https://listnate-kere.atlasrostlin.cz/jerlin-japonsky

https://www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=222

https://www.cesketropy.com/Sophora-japonica-Pendula-C787/