Zapomenutá moruše

5. 3. 2017 | Významné stromy v Miroslavi

Začněme hádankou – víte, kam zajít na černé moruše a jakou mají chuť? V Miroslavi je jich už opravdu jen poskrovnu. Kdysi bývaly moruše na každém větším dvoře, někde jedna, jinde měli moruše bílé i černé. Tehdy to byl docela běžný strom, drůbež – slepice, husy i kačeny – se pod ním ráda popelila a ještě raději si pochutnávala na sladkých plodech, které v červnu postupně dozrávaly a padaly jim přímo do zobáčku. Období zrání je u moruší poměrně dlouhé – jak se ta havěť tehdy měla skvěle! A děti také – na moruši mívaly houpačku, ti odvážnější se vydávali po silných větvích do korun za dobrodružstvím, ve stínu moruše sedávali stařečci, a zatímco si děti plnily sladkými plody ulepená ústa, vyprávěly jim pohádky – třeba tu o králích i princeznách oděných v hedvábí či příběhy o neznámých bourcích, jejichž potravou je lesklé tuhé morušové listí. Zlatozelené morušové dřevo je nepoddajné, přesto občas zaujme řezbáře a vytrvá-li, je výsledek překrásný. Plody moruší, černých i bílých, jsou šťavnaté, mdle sladké, s dozvukem těžko popsatelné chuti, je to chuť dřeva, listí, dálek, hedvábí? Kdo ví. Jsou tací, kteří zralé moruše milují, jsou jiní, kdo je ani ochutnat nechtějí. Pokud byste je přece jen chtěli okusit, běžte chodníkem od transformátoru na Mlýnské ulici nahoru k zatáčce, kde se setkává Václavov s Českou ulicí. Na mezi vpravo nad zahradou u bývalého obecního domu je nenápadná moruše černá. Buďme rádi, že ji máme, v dnešní době je to už docela vzácný strom.

Moruše černá (Morus nigra)

V našich oblastech a klimatických podmínkách je moruše černá nejrozšířenější. Pochází z Íránu a Afghánistánu a tradičně se pěstuje zejména v jižních částech Evropy jako užitkově okrasný strom. Je náročný na světlo a teplo, tudíž mu u nás vyhovují nejteplejší vinařské oblasti. Dorůst může do výšky 10 – 15 m. Je citlivý na zimní mrazy, ale po zmrznutí dobře regeneruje.

Cenné, více než stoleté majestátní stromy je možné najít na jižní Moravě nebo na Slovensku v okolí Nitry, Bratislavy a jinde. Křížením moruše černé vznikla moruše trnavská, která vyniká kvalitou plodů. Moruše bílá (Morus alba) je pěstovaná v Číně mnoho století. Listy této moruše byly jedinou potravou pro bource morušového, zdroje přírodního hedvábí.

https://www.rostliny-semena.cz/cz/rostlina-moruse-morus/moruse-semena-rostliny-morus-nigra/