U tří kaštanů

5. 3. 2017 | Významné stromy v Miroslavi

Kaštanů, jak se jírovci maďal běžně říká, je v Miroslavi poměrně hodně – v zámeckém parku, na katolickém i evangelickém hřbitově i jinde. Daří se jim u nás, přestože jsou už roky sužovány klíněnkou. Napadené listí brzy opadává, uprostřed léta neúprosné znamení pomíjivosti či podzimu. Jírovec maďal, chcete-li kaštan koňský, je krásný strom, nejen zjara, kdy rozkvete květenstvím v podobě svícnů. Květy i listy jsou zajímavě tvarované a pozornost láká i na podzim, kdy z pichlavé zelené slupky padají k zemi lesknoucí se plody. V létě, kdy je náměstí Svobody rozpálené a ani pod zaoblenými korunami hlohů není lépe, nabízí příjemný stín trojice kaštanů na jeho konci. Je to krásné místo. Pod korunami tří kaštanů jsou lavičky, žíznivé osvěží chutná voda z pěkného vodovodního stojanu – jak příjemné místo, i když uprostřed města a na křižovatce. Rády tady posedí děti, mládež i dospělí. Ten malý trojúhelník mezi náměstími Svobody a Komenského a ulicemi Kostelní a Zámeckou je malou městskou oázou uprostřed naší spíš venkovské Miroslavi. Ani při večerní procházce v době adventu a o Vánocích nebudete zklamáni – jeden z kaštanů v tu dobu rozkvétá a prozařuje svátečním osvětlením šero kolem. U tří kaštanů je milo jak v zimě, tak v létě, žel jeden z trojice pomalu umírá. Zbývá ještě čas na jeho záchranu?

Jírovec maďal nebo také koňský kaštan (Aesculus hippocastanum)

Opadavý, až 30 m vysoký strom s kmenem o průměru dva metry je u nás hojně pěstován, často i zplaňuje. Pochází z jihovýchodní Evropy (severní Řecko, Albánie, Bulharsko), v našich krajích je převážně vysazován v parcích nebo alejích.

Celá rostlina je jedovatá, nejvíce patrně semena. Droga jírovce má výrazný účinek na cévní stěny, které zpevňuje a zvyšuje jejich pružnost, působí také protizánětlivě a tlumí otoky.

V listech, kůře a slupkách plodů jsou barviva, která se užívala k barvení látek. Dřevina je důležitá pro včelaře, nektar je bohatý na cukry.

https://botanika.wendys.cz/index.php/14-herbar-rostlin/613-aesculus-hippocastanum-jirovec-madal